Østpreussere var ikke bare et tysk folk. Langt fra var de tyskere.

Masurierne fra Østpreussen er en lille lechitisk subetnisk gruppe på ca. 5.000-15.000 mennesker, der er til stede i dag i Warmian-Masurian (en del af det gamle Østpreussen) i det nord østlige område af Polen. Før 2. verdenskrig og dens udvandring af flygtninge fra masurien i Østpreussen var masurianerne talrige, masurianerne er og var i modsætning til Polakkerne som er katolske, er masurianerne protestantiske. I dag bor de fleste af dem i Tyskland og andre steder. Blandt andet min familie som kom fra denne slægt, hvor jeg har direkte aner genetisk til masurianerne.

Siden midten af ​​det 19. århundrede blev højtysk brugt blandt masurianerne i modsætning til lavtysk, sproget udviklede sig og blev brugt af de fleste Østpreussere. Mange fra masurien var tosprogede og talte både tysk og polsk. I det 19. århundrede blev området i Østpreussen opkaldt efter masurianerne. Det område hedder i dag Warminsko-Mazurskie.

Warminsko-Mazurskie er et område som er en stat. Slesvig-Holstein i Tyskland er en stat med flere kommuner. Det er samme måde det fungere på i Polen. Tilbage i tiden var Waminia og Mazurskie opdelt, Warminia var den vestlige del af Østpreussen og Mazurskie var den syd østlige del af Østpreussen. I dag findes der gamle kort optegnelser som viser hvor grænsen har været.

Da jeg selv har boet i området i 3 år nu, ved jeg at man omtaler stadig Pisz og Liski som kun værende en del af Mazurskie og Ostroda som en del af Warminia sådan omtaler de nuværende Polakkere stederne stadig.

Efter 2. verdenskrig blev mange masurianerne betragtet som tyskere og blev derfor sammenlignet med tyskere hvilket de egentlig ikke var. Selvom de fleste af dem rejste mod vest, endte nogle af dem også i Østtyskland som dengang var det gamle DDR, de fleste havnede i vest Tyskland men også Danmark Sverige og Holland tog imod de mange flygtninge fra både øst og vest Preussen. Konsekvenserne af at skulle til at skabe et nyt liv efter krigen for de mange preussere skabte en etnisk konflikt på grund af protestantiske og katolske sammenstød, nogle enkelte steder.